Βλεφαρίτιδα

Πώς λειτουργούν τα βλέφαρα;

Τα βλέφαρα προστατεύουν τον οφθαλμό και επίσης, με κάθε βλεφαρισμό, επαλείφουν στην επιφάνεια του τα δάκρυα ώστε να διατηρηθεί διαυγής η όραση. Το δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από τρείς διαδοχικές στιβάδες. Τη βλεννώδη που εφάπτεται στην επιφάνεια του οφθαλμού, την υδατοειδή και την λιπαρή. Εντός των βλεφάρων βρίσκονται πολυάριθμοι μικροί σμηγματογόνοι αδένες που ονομάζονται Μεϊβομιανοί. Αυτοί παράγουν τη λιπαρή στιβάδα των δακρύων, η οποία επιβραδύνει τον ρυθμό εξάτμισης τους.

Τί είναι η βλεφαρίτιδα και ποια τα συμπτώματα;

Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονή, συχνά χρόνια, του χείλους των βλεφάρων. Τα συμπτώματα των διαφόρων τύπων βλεφαρίτιδας είναι περίπου τα ίδια αν και υπάρχει συχνά συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας και της έκτασης της κλινικής προσβολής.

Πολλά από τα συμπτώματα προκαλούνται από την αστάθεια της λιπαρής δακρυϊκής στιβάδας με συνέπεια την ξηροφθαλμία εξάτμισης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι το αίσθημα καύσου, το αίσθημα ξένου σώματος, ο κνησμός, η ήπια φωτοφοβία και οι εφελκίδες των βλεφάρων τα οποία είναι εντονότερα το πρωί και χαρακτηρίζονται από υφέσεις και εξάρσεις.

Ποιοι οι τύποι της βλεφαρίτιδας και πως αντιμετωπίζονται;

Οι δύο βασικοί τύποι βλεφαρίτιδας:

  • Πρόσθια: προκαλείται από χρόνια ήπια σταφυλοκοκκική λοίμωξη των βάσεων των βλεφαρίδων.
  • Οπίσθια: χαρακτηρίζεται από διάχυτη φλεγμονή γύρω από τους εκφορητικούς πόρους των Μεϊβομιανών αδένων και συχνά παραγωγή λιποειδών που εμφανίζονται ως μικρά ελαιώδη σφαιρίδια ή κυρώδες υλικό στο βλεφαρικό χείλος. Λόγω της έλλειψης της φυσιολογικής λιπαρής στιβάδας των δακρύων προκύπτει και η ξηροφθαλμία εξάτμισης.

Σε κάποιες περιπτώσεις συνυπάρχει ροδόχρους ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Και στους δύο τύπους η αντιμετώπιση περιλαμβάνει σχολαστική υγιεινή των βλεφάρων, τοπικά αντιβιοτικά και ασθενή στεροειδή, καθώς και τεχνητά δάκρυα. Στην οπίσθια βλεφαρίτιδα ενδέχεται να χρειαστεί και συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών.